Wol is hot

Nu iedereen weer op zoek is naar duurzaam en zingeving, blijkt ook wol weer in de belangstelling te raken. Dat is mooi. Want er is echt heel veel wol in Nederland. En een groot deel daarvan verhuist naar China om te verdwijnen in een mistige textielindustrie.

De afgelopen jaren heb ik een boek geschreven over schaapherders en sindsdien is het wel duidelijk dat schapen mijn eerste liefde zijn. !emand die mij kent, kan er niet meer omheen. Het gespreksonderwerp is schapen en alles wat daarmee samenhangt. Schapenhoeden, herders, honden, natuurgebieden, lammetjesdagen, lamsvlees…. ik raak er niet over uitgepraat.

En nu ineens is er ook heel veel wol om me heen. Voor de Dag van het Schaap organiseer ik het wolplein. Leuke producten verkopen deze mensen – vaak zelf gemaakt. Op Facebook merk ik dat veel mensen op zoek zijn naar wol, terwijl de herders het soms aan de straatstenen niet kwijt raken. Wat een verspilling!

Op deze pagina probeer ik linkjes te leggen tussen de schaapherders en de wolbe- en verwerkers. Er zijn nu nog geen data ingevuld, maar dat komt in de loop van de winter vanzelf. Veel herders scheren de schapen vóór het lammeren en in januari zijn de eerste lammetjesdagen.

Agenda 2018 lammetjesdagen en scheerdersfeesten

Eerst maar eens proberen om een agenda te maken van alle wolfeestjes die er aan komen. Scheerdersfeesten en fairs rond wol: allemaal even leuk voor een dagje uit en zeker een aanrader als je meer wilt weten over deze bedrijfstak.

Heb je zelf een feestje met schapen en wol en sta je er niet bij? Laat dat dan weten, dan voeg ik het toe. Als je alvast een keer wilt zien hoe dat ook weer gaat, schapenscheren, lees dan dit blog.

Hieronder staan linkjes naar schaapkuddes – de data staan er pas bij als ze bekend zijn.

schaapscheerdersfeest Holtinger schaapskudde Havelte
Schapenscheerdersfestival en Wolfeest bij de herders van Balloo
schaapscheerdersmarkt Rheden
28 juni farm en countryfair Aalten daar ben ik zelf bij (misschien)
Schapen gaan uit de wol in Almere
Schapen scheren van de Edese Schaapskudde
schaapscheerdersfeest Elspeet
schaapsscheerdersfeest Orvelte
Schapendag Odiliapeel
Er komen er vast nog veel meer bij….